Vorige week was het Boekenweek. Maar dat feit was niet de reden voor de boekenlounge en -veiling die het bibliotheekteam donderdag 15 maart organiseerde. De aanleiding vormden 13 dozen boeken die Athenaeum Boekhandel ons cadeau deed. Om geld binnen te halen voor het instrumentenfonds werden de boeken geveild en kon er geheel vrijblijvend geld in de koekendoos worden gegooid. Het eindresultaat mag er zijn!
Athenaeum Boekhandel doneert boeken
Athenaeum Boekhandel kwam bij VluchtelingenWerk terecht voor de boeken die 'over' waren. Proefdrukken, inkijkexemplaren, leesexemplaren (waar is een boek anders voor?), een paar honderd boeken, van alles en nog wacht: dichtbundels, thrillers, romans - fictie en non-fictie - best sellers en worst sellers - boeken in het Nederlands, Engels, Duits, Frans - van alles zat er bij. 13 dozen vol. En wat doe je met zoveel boeken? Je organiseert een boekenlounge en -veiling. Zodat je geld overhoudt voor een goed doel en ook nog een leuke avond hebt. En een hoop mensen die naar huis gaan met een hoop leuke boeken.
Athenaeum Boekhandel doneert boeken
![]() |
Alles staat klaar voor de start |
![]() |
Sylvia |
Instrumentenfonds: een goed doel!
Het goede doel waar de opbrengst van veiling en lounge naartoe gaat is het instrumentenfonds van het project Integratie in Harmonie. Sylvia zette uiteen wat het project behelst. Het idee is helder: regionale orkesten en vluchtelingen bundelen hun muzikale krachten om gezamenlijk tot een mooi muzikaal programma te komen. Maar niet iedere vluchteling heeft zijn of haar instrument mee kunnen nemen. En sommigen zijn pas sinds dit project aan het musiceren geslagen. De aanschaf van een instrument is niet niks. Een instrumentenfonds is kortom bepaald geen overbodige luxe.
De boeken lagen prachtig uitgestald, er waren drankjes en nootjes, er was bibliothecair verantwoorde muziek, er was een afslager met hamer, er waren tal val leesgierige collega's en er was een koekendoos waar eenieder geld in mocht stoppen. Het feest kon van start.
![]() |
Pander Geert |
Geert in control als afslager
Geert D. was volledig in zijn element als afslager danwel pander, een functie die goed aansluit bij zijn onkreukbare reputatie als controller. Gewapend met zijn houten hamer dreef hij de prijzen langzaam maar zeker op. Het eerste boek - de biografie van Obama - leverde via een bellende bieder €7,50 op, daarna gingen de prijzen door het dak. Boeken die nieuw nog geen vijf euro opleveren gingen hier al gauw voor meer dan 15 of 20 euro de deur uit. Zelfs dummies waar behalve op de kaft geen letter in stond gingen voor 12 euro de deur uit.
Er werden onder het mom van deze veiling kamerruzies uitgevochten. De keuze van de boeken waarop sommigen fanatiek een bod uitbrachten gaf bijzonder veel prijs over de fantasieën en hersenspinsels van de bieder. De een had 20 euro over voor een boekje met experttips over hoe je een mooie volle bos haar krijgt, de ander bood alsof haar leven er van af hing grif geld voor de allerbloedigste thrillers. Een veiling maakt oerinstincten in je collega's los en laat dingen zien die je soms liever niet gezien had. Maar dat zijn allemaal maar bijkomstigheden.
![]() |
Rondedansje Marja |
En wat brengt dat nu op?
Want de hamvraag is natuurlijk: wat heeft het nu eindelijk opgeleverd voor ons Goede Doel? Nou, best veel! Want zonder dat we alle boeken kwijt zijn staat de teller al op 360 euro! En dat is een mooi bedrag. Daar kunnen flink wat instrumenten voor gekocht worden. Dank allen voor jullie bijdrage, en natuurlijk Athenaeum Boekhandel voor de boeken!
VOlgens mij is dit zo'n typische win-win-win situatie! ;-) Ik vond het heel gezellig enne.. het eerste boek is al uit.
BeantwoordenVerwijderen